|
نیت اعتکاف 1. اعتکاف همانند سایر عبادات باید با نیت و قصد قربت باشد و هرگونه ریا و خودنمایی و قصد غیر الهی آن را باطل می کند. 2. انسان می تواند اعتکاف را برای خود یا دیگری بجا آورد؛ که به قسم دوم اعتکاف نیابتی گفته می شود. 3. اعتکاف به نیابت از دو یا چند نفر صحیح نیست ، ولی می تواند اعتکاف را به نیت خود به جا آورد و ثواب آن را به دیگران اهدا کند. مدت اعتکاف 1.مدت اعتکاف حد اقل سه روز است و کمتر از آن صحیح نیست ولی در زیاده حدی ندارد، و اگر پنج روز معتکف شود روز ششم نیز واجب است بماند ، بلکه بنا بر احتیاط واجب هرگاه دو روز اضافه کرد ، روز سومش هم باید بماند، پس اگر هشت روز معتکف شد ، ماندن روز نهم بنا بر احتیاط واجب لازم است. 2. این سه روز از طلوع فجر روز اول تا مغرب روز سوم است، بنا بر این اگر بعد از طلوع فجر هرچند ، دقیقه ای با تأخیر به مسجد برسد، آن روز جزء اعتکاف به حساب نمی آید. 3. سه روز اعتکاف با شب های آن است که حد اقل سه روز و دو شب در وسط است، بنابر این معتکف نمی تواند شب ها را از مسجد خارج شود. 4. رها کردن اعتکاف مستحب و نذر غیر معین اشکال ندارد، ولی اگر تا مغرب روز دوم ماند، واجب است روز سوم را نیز بماند. زمان اعتکاف در طول سال هر زمانی که انسان بتواند حد اقل سه روز در مسجد بماند و روزه بگیرید اعتکاف صحیح است، اما بهترین زمان برای اعتکاف، ماه مبارک رمضان به ویژه دهه آخر آن است. مکان اعتکاف 1. اعتکاف در یکی از این مساجد صحیح است: مسجد الحرام ، مسجد النبی(ص) ، مسجد کوفه ، مسجد بصره و در غیر این چهار مسجد ، تنها مسجد جامع هر شهر ، به قصد رجا مانع ندارد، و در سایر مساجایز نیست. 2. اگر در یک شهر دو یا چند مسجد جامع وجود داشته باشد ، در هر کدام که بخواهد می تواند به قصد رجا معتکف شود. 3. اگر کسی در خانه خود یا تکیه یا حسینیه یا حرم و حتی در مسجد غیر جامع معتکف شود صحیح نسیت. 4.اعتکاف باید در یک مسجد باشد، پس اعتکاف در دو مسجد که بخشی از وقت را در یکی و بخشی از آن را در دیگری بماند صحیح نیست. 5. اگر در مسجدی معتکف شود ولی مانعی از از ادامه ماندن در آن مسجد پیش آید، اعتکاف باطل است. خارج شدن از مسجد 1. معتکف نباید از مسجد خارج شود مگر در موارد ذیل:
2. اگر معتکف جنب شود واجب است برای غسل از مسجد بیرون برود . اگر بیرون نرود اعتکاف او باطل است. 3. اگر معتکف به جهتی از مسجد خارج شد، باید این امور را رعایت کند:
روزه اعتکاف 1. انسان در ایام اعتکاف باید روزه بگیرد. بنابر این، اعتکاف کسی که نمی تواند روزه بگیرد مانند مسافر ، مریض و زن حائض و نفساء و کسی که عمداً روزه نگیرد صحیح نیست. 2. اعتکاف در روز عید فطر و قربان و دو روز قبل از عید به طوری که روز سوم آن عید باشد صحیح نیست. 3. لازم نیست که روزه مخصوص به اعتکاف باشد، بلکه هر روزه ای که باشد صحیح است. مثلاً در ایام اعتکاف می تواند روزه قضا یا نذری یا استیجاری بجا آورد. 4. اگر انسان نذر کند در سفر روزه بگیرد می تواند بدون قصد ماندن ده روز معتکف شود. یاد آوری: نذر روزه ماه رمضان و قضای آن در سفر صحیح نیست. اجازه اعتکاف افراد ذیل با توضیحی که خواهد آمد بدون اجازه نمی تواند معتکف شوند:
1. اگر اعتکاف زن موجب از بین رفتن حق شوهر باشد، بنابر احتیاط واجب باید از او اجازه بگیرد ؛ همچنان که برای بیرون رفتن از منزل باید از شوهرش اجازه بگیرد. 2. اگر اعتکاف فرزند سبب اذیت و آزار والدین باشد صحیح نیست و در صورتی که اذیت و آزار آنها هم نباشد احتیاط مستحب است که اجازه بگیرد. 3. کسی که در استخدام دیگری است؛ مانند برخی از کارگران و کارمندان، در صورتی که قرارداد استخدامی و کاری به گونه ای است که منفعت مدت اعتکاف را نیز در بر می گیرد؛ یعنی اعتکاف با عمل به اجاره منافات دارد باید از صاحب کار اجازه بگیرد یا از اداره مطابق مقررات مرخصی بگیرد. محرمات اعتکاف انسان در حال اعتکاف باید از این کارها پرهیز کند:
مبطلات اعتکاف 1. اگر معتکف ، روزه خود را باطل کند، اعتکافش باطل می شود.2. آمیزش جنسی هر چند سهواً باشد اعتکاف را باطل می کند. 3. اگر معتکف از روی شهوت، دیگری را ببوسد و بدن او را لمس کند یا یکی دیگر از محرمات اعتکاف را سهواً مرتکب شود احتیاط واجب آن است که اعتکاف را به پایان برساند و چنان چه اعتکاف واجب شده باشد؛ مثلاً نذر کرده باشد و یا روز سوم اعتکاف باشد، مجدداً باید بجا آورد. منبع:www.peirovan.mihanblog.com نظرات شما عزیزان: برچسبها: احکام اعتکاف |